Sfaturi

2 factori principali ca un coș de fum să se potrivească perfect sobei dumneavoastră

coș de fum să se potrivească perfect sobei dumneavoastră

Ați ales modelul de sobă sau șemineu pe care vi-l doriți, iar acum aveți nevoie de un coș de fum potrivit pentru acesta? Nu știți cum să identificați modelul de coș de fum care să fie compatibil cu sursa dumneavoastră de căldură?

Cum identificăm coșul de fum potrivit?

În procesul de alegere a coșului de fum trebuie să țineți cont de câteva aspecte foarte importante, pentru ca aparatul de ardere a lemnului să funcționeze în parametri optimi și în condiții de siguranță.

Cele mai importante caracteristici ale unui horn 

Imagine cu un coș de fum și textul mărimea

Mărimea

În general, coșul de fum trebuie să se potrivească cu dimensiunea ieșirii pe sobă. Coșul de fum trebuie să aibă un diametru suficient pentru a asigura un tiraj optim conform sursei de căldură. Atât un horn subdimensionat, cât și unul prea larg pot crea probleme ulterioare și o utilizare ineficientă a combustibilului.

Coșul de fum trebuie să aibă o înălțime corespunzătoare cu locul în care este amplasat, proporționată corespunzător cu înălțimea clădirii, tipul de combustibil utilizat, etc. Asigurați-vă întotdeauna că hornul este suficient de înalt pentru ca fumul să nu se întâlnească cu suprafețe sau obiecte care să-i oprească traiectoria și să îl redirecționeze înapoi către coșul de fum. 

Imagine cu un coș de fum și textul izolația

Izolația

În funcție de capacitatea sursei de căldură, de puterea calorică a acesteia, de tipul de combustibil folosit, este foarte important ca hornul să fie conceput pentru a rezista temperaturilor la care va ajunge fumul. Pentru sobele sau șemineele pe lemne care nu sunt pur decorative, este nevoie de un coș de fum izolat și rezistent la temperaturi ridicate.

Coșul de fum trebuie să fie foarte bine izolat astfel încât să nu degaje căldura prin pereții săi și să fie etanș pentru a nu trage aer fals (aer care pătrunde prin mici fisuri și duce la combustie neregulată, reducând eficiența încălzirii). Izolația are rolul de a elimina cât mai mult condensul care apare pe horn,  păstrând căldura în interiorul canalului de fum și asigurând astfel un tiraj corespunzător.

Sobele și șemineele de înaltă performanță au nevoie de hornuri de înaltă performanță:

  • Coșul de fum trebuie să reziste la o temperatură de 400-600°, deoarece, în cazul în care depunerile de gudron de pe acesta conduc autoaprinderea și declanșarea unei arderi, acesta trebuie să facă față șocului termic;
  • Hornul trebuie să reziste la acizii corozivi care se produc în urma arderii combustibililor, pentru ca aceștia să nu deterioreze structura coșului de fum și să permită pătrunderea monoxidului de carbon în locuință.

Kaminhorn vă pune la dispoziție o gamă variată de coșuri de fum profesionale și consultanță specializată pentru a identifica produsul cel mai potrivit pentru dumneavoastră.

Sperăm că sfaturile despre potrivirea coșului de fum cu sursa de căldură v-au fost de folos. Dacă aveți întrebări nu ezitați să ne contactați. Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Mergeți la secțiunea de contact și adresați-ne o întrebare.

Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *