Sfaturi

Coș de fum vechi? Siguranța ta este în pericol!

Cos de fum vechi

Coșurile de fum construite acum câteva decenii au fost realizate pentru cerințe diferite față de cele actuale. Dacă aveți un coș de fum vechi, siguranța familiei dumneavoastră ar putea fi în pericol. Vă recomandăm să contactați o firmă specializată în domeniu pentru a efectua o evaluare a coșului de fum și a lua măsurile necesare cât mai rapid.

De ce nu mai sunt bune hornurile vechi?

Orice coș de fum construit înainte de anii 1950 a fost realizat din zidărie sau blocuri de coș, iar problema acestora este că nu sunt izolate și cel mai probabil tencuiala prezintă fisuri, crăpături sau este desprinsă.

Imagine cu un coș de fum vechi și textul coș de fum neizolat

Coșurile de fum vechi neizolate

Multe persoane care au case vechi și coșuri neconforme nu cunosc importanța izolării coșului de fum. Însă tubarea și izolarea hornului înainte de folosirea unui șemineu sau a unei surse de căldură pe lemne este esențială din următoarele motive:

  • când un coș de fum nu este izolat, diferența de temperatură dintre exteriorul acestuia și interior va produce condens care se transformă în gudron umed;
  • gudronul (prezent mai ales în cazul coșurilor de fum neizolate) și funinginea produsă în urma arderii sunt depozitate în interiorul coșului de fum. Acestea sunt foarte inflamabile, iar o singură scânteie poate provoca aprinderea gudronului, declanșând un incendiu periculos al coșului de fum;
  • când un coș de fum este netubat există o șansă mai mare ca monoxidul de carbon și alte fumuri toxice să fie eliberate în casă prin fisuri sau crăpături. Intoxicațiile cu monoxid de carbon pot cauza decesul;
Imagine cu un incediu pe coșul de fum și textul coșul de fum neizolat este mai predispus la cauzarea incendiilor

Coșul de fum neizolat este mai predispus la cauzarea incendiilor

  • Dacă există fisuri și spărturi în zidăria coșului de fum care se află lânșă materialele combustibile, coșul este compromis, punând casa în pericol. Tubarea va rezolva această problemă;
  • Dacă se utilizează o sursă de căldură modernă, pe gaz, asociată coșului de fum neizolat, cantitățile mari de condens produse vor adera la zidărie. Umiditatea astfel creată va trece prin cicluri de îngheț și dezgheț în timpul iernii, ceea ce va deteriora încet încet zidăria din coș;
  • Coșurile de fum neizolate au performanțe reduse din cauza tirajului slab. Nici fumul nu va fi evacuat corespunzător de un horn fără izolație, ceea ce poate provoca neplăceri sau chiar pobleme serioase persoanelor din casă.

Află mai multe despre cum poți preveni un eventual incediu al coșului de fum din articolul nostru de pe blog.

Imagine cu un coș de fum vechi și textul coș de fum din zidărie deteriorat

Coșul de fum din zidărie deteriorat

Cărămizile realizate înainte de 1900 aveau o calitate mult mai bună decât cărămizile de astăzi, mai ales datorită metodei folosite pentru arderea lor. În ciuda durabilității lor, coșurile de fum vechi realizate din acestea sunt deteriorare de timp, fisurate, casante, iar mortarul dintre cărămizi poate fi compromis.

Atenție!

Dacă aveți un coș de fum din cărămidă vechi verificați starea mortarului, iar dacă acesta este deteriorat, vă sfătuim să interveniți urgent, deoarece poate duce la prăbușirea hornului. 

În trecut nu era impusă o distanță de siguranță între șemineu/coș de fum și materialelel inflamabile din proximitatea acestora. S-a constatat însă că poate dura mai mulți ani până ca o grindă să ia foc. După ce grinzile au fost expuse la căldura din apropierea unui șemineu, chiar și după 50 de ani de folosire fără probleme, se pot aprinde brusc din cauza expunerii repetate la căldură și declanșarea pirolizei (Procedeu de transformare sau de descompunere chimică a substanțelor organice în condițiile unei temperaturi înalte și de nepătrundere a aerului).

blank

Grinzile se pot aprinde brusc din cauza expunerii repetate la căldură

Atenție!

Vă sfătuim să apelați la un coșar profesionist pentru a evalua potențialul pericol al coșului de fum înainte de a-l folosi din nou. Efectuați inspecții anuale ale coșului, mai ales înainte de începerea sezonului rece, și tubați sau înlocuiți hornul dacă nu se încadrează în condițiile optime de siguranță.

Kaminhorn vă oferă o gamă de coșuri de fum profesionale, cu garanție de până la 30 de ani, certificate tehnice și de conformitate. Oferim consultață gratuită și manuale de montaj detaliate, alături de videoclipuri cu instrucțiuni. Livrăm gratuit și rapid coșurile de fum oriunde în țară. Verificați oferta noastră de hornuri profesionale pe siteul https://kaminhorn.ro.

Sperăm că informațiile prezentate în acest articol v-au fost de folos. Dacă aveți întrebări nu ezitați să ne contactați. Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Mergeți la secțiunea de contact și adresați-ne o întrebare.

Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *