Ghiduri

Coșuri de fum profesionale vs Cărămida de Zidarie

Imagine cu acoperișul unei case și textul coș de fum profesional versus horn diin cărămidă de zidărie

Evoluția tehnologică din ultimii ani a revoluționat și domeniul construcțiilor, iar la capitolul coșuri de fum au apărut o multitudine de soluții moderne, precum coșurile de fum în triplustrat cu interior din ceramică sau cele din inox. Întrebarea care se pune este: care sunt diferențele dintre tipurile de coșuri de fum și cum îl puteți alege pe cel potrivit dumneavoastră?

Coșuri de fum tradiționale versus coșuri de fum moderne: avantaje și dezavantaje

Pentru a înțelege însă de ce experții în domeniu nu mai recomandă tradiționalele coșuri de fum din zidărie, trebuie să analizăm plusurile și minusurile acestora.

Imagine cu un coș de fum și textul coșurile de fum din cărămidă de zidărie

Coșurile de fum din cărămidă de zidărie

Avantaje:

  • ieftin (relativ, la prima vedere);
  • la îndemână, datorită faptului că materialele precum cărămida sunt foarte ușor de găsit și de achiziționat;
  • plăcut estetic, mai ales ca urmare a faptului că este un element de construcție cu o tradiție bogată și care se integrează foarte frumos în diferite stiluri arhitecturale.

Dezavantaje:

  • fiind elemente de construcție concepute pentru cerințele din trecut, coșurile de fum din cărămidă sunt adecvate doar pentru surse de căldură pe măsura lor. Inițial erau folosite doar pentru sobe, acestea având o putere termică redusă (sub 10 kW). Astăzi, însă, se optează adesea pentru surse de căldură precum centralele termice și șemineele, care evacuează o cantitatea mai mare de fum și pentru care un horn din zidărie nu va face față;
  • un coș de fum din zidărie are un tiraj scăzut și nu favorizează evacuarea corespunzătoare a gazelor rezultate din ardere;
  • lipsa izolației provoacă acumulări de gudron umed ca urmare a producerii condensului;
  • zidăria nu este un element sigur deoarece tencuiala se deteriorează în timp, mai ales din cauza acizilor corozivi produși în timpul arderii, și astfel pot apărea fisuri. Orice spațiu creat pe traseul coșului de fum reprezintă o sursă de aer fals pentru focar și poate duce la scăpări de gaze și pătrunderea monoxidului de carbon în casă, lucru ce poate cauza chiar decesul persoanelor ce îl inhalează. De asemenea, în timp, cărămizile se pot lăsa, iar hornul se poate prăbuși;

Atenție!

Coșurile de fum din zidărie trebuie verificate periodic pentru a depista la timp fisurile sau semnele de degradare și remedierea acestora pentru a preveni eventuale pătrunderi de gaze în locuință ce pot provoca intoxicația persoanelor din interior.

  • greutatea unui coș din zidărie poate fi foarte mare și dificil de susținut de anumite structuri, deoarece este necesar un număr mare de cărămizi pentru zidirea unui horn;
  • construcția acestui tip de coș de fum este de asemenea dificilă, necesită mult timp, personal specializat în domeniu și modificări semnificative la structura casei dacă nu este realizată în etapa de construcție a clădirii;
  • coșurile de fum din cărămidă sunt realizate din materiale neconforme și necertificate pentru acest scop, fiind astfel considerate mai puțin sigure;
  • sunt mai predispuse la autoaprindere din cauza lipsei izolației și a unui tub rezistent la temperaturi foarte ridicate, cauzând adeseori incendii.

Atenție!

Cărămida de zidărie nu este certificată pentru a fi folosită la coșul de fum și nici nu este un material refractar. 

Imagine cu un coș de fum și textul coșurile de fum profesionale din ceramică

Coșurile de fum profesionale în triplustrat cu interior din ceramică

Aceste cosuri de fum sunt realizate în 3 straturi: manta exterioară din beton, vată de izolație și tubul ceramic interior rezistent la temperaturi înalte.

Avantaje:

  • Siguranța garantată de construcția triplustrat și tuburile ceramice rezistente la 600°C, care contribuie la procesul de prevenție al autoaprinderii;
  • Rezistența la șocuri termice datorată izolației și materialelor certificate;
  • Rezistența la acizii corozivi care se produc în urma arderii combustibililor. Sunt prevenite astfel aparițiile fisurilor care ar putea permite monoxidului de carbon să pătrundă în locuință;
  • Garanția de 30 de ani este confirmarea producătorului că un astfel de sistem de evacuare a gazelor poate funcționa în condiții de siguranță pe o perioadă extinsă de timp;

Important!

În cazul coșurilor de fum profesionale Kaminhorn, triplustrat izolate, realizate la standarde de siguranță europene, garanția oferită este de 30 de ani. Însă, cea mai importantă condiție de păstrare a acestei garanții este efectuarea curățării coșului de fum doar de către personal calificat și autorizat, cel puțin odată pe an.

  • Montaj facil cu ajutorul manualului de montaj detaliat, elementele prefabricate fiind concepute pentru a ușura asamblarea;
  • Estetica plăcută, designul hornului din ceramică fiind unul minimalist și modern;
  • Etanșeitatea;
  • Eficiența dată de tehnologia utilizată pentru a contribui la optimizarea funcționării sursei de căldură;
  • Sistemul de ventilare favorizat de canalele de ventilare, asigură aerisirea și uscarea vatei minerale bazaltice, garantând astfel o funcționare optimă.

Singurele condiții pentru ca un astfel de coș de fum să funcționeze corespunzător o perioadă îndelungată sunt:

  • montajul corespunzător;
  • cuplarea corectă a sursei de căldură;
  • curățarea periodică;
  • utilizarea în condiții optime; 

Aflați mai multe detalii despre întreținerea corespunzătoare a coșului de fum și despre importanța procesului corect de curățare al acestuia din articolele noastre de pe blog.

Ce au în plus coșurile de fum prefabricate ceramice?

Ce au în plus coșurile de fum prefabricate, în triplustrat, cu interior din ceramică față de cele din cărămidă de zidărie?

  • componente de înaltă calitate, certificate și atent studiate pentru o eficiență și siguranță mărite: tuburi din șamotă, vată minerală bazaltică termoizolatoare, bloc din beton, ușiță de curățare, bază de preluare condens;
  • rugozitatea scăzută a peretelui interior asigură condiții optime pentru evacuarea gazelor arse;
  • canalul de fum rotund favorizează tirajul;
  • proprietățile termoizolante ale sistemului format din blocuri de beton, vată termoizolantă și tub de șamotă foarte rezistent la variații de temperatură, împiedică răcirea prea rapidă a gazelor de ardere din coș. Se asigură astfel un tiraj mai bun, diminuarea condensului în coșul de fum și optimizarea arderii.
Ce tip de coș de fum vi se potrivește?

Ce tip de coș de fum vi se potrivește?

Aveți la dispoziție trei opțiuni, la coșurile de fum din zidărie și din ceramică adăugându-se cele din inox.

Însă toate cele trei tipuri vin cu avanataje și dezavantaje în funcție de necesitățile dumneavoastră, fiind necesară o analiză atentă a tuturor factorilor de care trebuie să țineți cont în procesul de luare a acestei decizii.

Estetică 

Coșurile de fum zidite au o frumusețe aparte și sunt preferate de multe persoane datorită aspectului tradițional, clasic, care se integrează mai ales în stiluri arhitecturale rustice sau cu specific montan. În același timp, coșurile de fum prefabricate din ceramică surprind mai puțin stilul autentic, natural al cărămizii, dar sunt mai elegante, minimaliste și discrete. Acestea se potrivesc atât unui stil modern, cât și în cele mai tradiționale, deoarece există modele care sunt îmbrăcate cu o mască ce redă aspectul cărămizii clasice. 

Rezistență

Cosurile de fum din zidărie nu sunt certificate și implicit nu prezintă siguranță în timp. Cele ceramice profesionale oferă o garanție de 30 de ani și siguranță în exploatare mult mai mare.

Utilizare

Determinarea tipului de coș de fum care vă este cel mai potrivit necesită analizarea cu atenție a sursei de căldură (centrale termice, șeminee, sobe, etc.) ce va fi racordată la respectivul horn, a tipului de combustibil folosit, dar și a tirajului necesar. 

În cazul în care doriți să instalați o sursă de caldură nouă, citiți instrucțiunile legate de coșul de fum pentru a putea alege coșul de fum potrivit. Dacă astfel de instrucțiuni nu sunt disponibile, un profesionist în domeniu vă poate oferi consultanță și soluții personalizate pentru necesitățile dumneavoastră.

Curiozitate

Coșurile de fum ceramice pot fi folosite și pentru restaurarea clădirilor istorice, nealterând aspectul acestora.

Kaminhorn vă pune la dispoziție coșuri de fum  în triplustrat, cu interior de ceramică, premium, certificate european, cu o garanție de 30 de ani și livrare gratuită în toată țara.

Sperăm că informațiile despre diferențele dintre coșurile de fum din cărămidă de zidărie și cele triplustrat cu interior din ceramică v-au fost de folos. Dacă aveți întrebări nu ezitați să ne contactați. Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Mergeți la secțiunea de contact și adresați-ne o întrebare.

Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *