Sfaturi

Pregătirea coșului de fum pentru vremea umedă

blank

Coșul de fum necesită atenție suplimentară în sezonul rece și în perioadele cu ploaie și umezeală ridicată. În principal în timpul toamnei și iernii trebuie să luați măsuri de prevenire și remediere a eventualelor probleme ce pot apărea la coșul de fum, astfel încât să îl puteți utiliza în condiții de siguranță.

Protejarea coșului de fum în sezonul rece

În funcție de tipul coșului de fum, materialul din care acesta este realizat, designul și construcția sa, zona geografică și condițiile meteo care acționează asupra hornului, pot apărea o varietate largă de probleme. Este esențială cunoașterea eventualelor daune pe care vremea umedă și temperaturile reduse le pot produce coșului de fum pentru a le putea monitoriza, preveni sau remedia cât mai rapid.

Ce probleme pot provoca hornurilor temperaturile scăzute și umiditatea?

Imagine cu un coș de fum ruginit

1. Rugina

Rugina poate apărea pe orice porțiune metalică a coșului de fum și a canalului de racordare. Aceasta poate provoca daune majore dacă îi este permisă răspândirea, măcinând componente esențiale ale coșului de fum și provocând apariția fisurilor.

Metode de prevenție:

  • Când se efectuează inspecția coșului de fum, cereți să se verifice atent canalul de racordare, focarul și orice accesorii metalice care ar putea rugini;
  • Montați o pălărie pentru coșul de fum pentru a preveni pătrunderea apei, zăpezii și a umidității în interiorul hornului.
Imagine cu un coș de fum în flăcări

2. Acumularea gudronului umed

Gudronul umed se produce în urma creării condensului pe parcursul coșului de fum. Acizii corozivi eliminați odată cu gazele de ardere se depun pe pereții hornului și se transformă într-o substanță foarte periculoasă și foarte inflamabilă. Aceasta se dezvoltă și mai bine în condiții de umiditate, iar în sezonul rece condensul este mult mai prezent și mai puternic, deoarece el rezultă în urma contactului dintre temperatura rece din atmosferă și fumul fierbinte din interiorul hornului.

Metode de prevenție:

Atenție!

Gudronul umed se formeaza în special în timpul lunilor umede, ușor calde, cum ar fi septembrie, aprilie și mai, fiind recomandat să verificați mai des coșul de fum în aceste perioade și să vă asigurați că nu se acumulează depuneri semnificative.

Imagine cu un coș de fum din zidărie deteriorat

3. Deteriorarea zidăriei

În cazul coșurilor de fum din zidărie, expunerea la umezeală, chiar și pe perioade scurte, poate duce la apariția crăpăturilor și a deteriorărilor cărămizilor și a adezivului. O zidărie veche sau realizată necorespunzător este și mai vulnerabilă în fața umidității și a depunerilor de zăpadă. Fisurile apărute pe suprafața coșului de fum se sesizează cel mai adesea în sezonul ploios, când apa se infiltrează în horn, moment în care este nevoie de intervenții urgente pentru repararea acestora.

Metode de prevenție:

  • verificări periodice ale structurii coșului de fum, analizându-se atent integritatea cărămizilor și a adezivului pe toată suprafața hornului;
  • repararea promptă a oricăror fisuri sau daune apărute, pentru a se evita posibilitatea unui incendiu;
  • înlocuirea completă a coșului de fum în cazul în care este prea deteriorat sau prea vechi;

Atenție!

Nu neglijați micile fisuri apărute în tencuiala coșului de fum din zidărie! Nu amânați inspecțiile periodice, curățarea corespunzătoare de către profesioniști și intervențiile de reparare necesare. Acestea sunt semnificative pentru siguranța familiei și locuinței dumneavoastră.

imagine cu mai multe coșuri de fum profesionale

4. Coșurile de fum profesionale netencuite

Coșurile de fum profesionale ceramice triplustrat necesită tencuire. În caz contrar, blocurile de beton vor trage umezeala, ceea ce afectează funcționarea corespunzătoare a coșului, și totodată împiedică ventilarea/uscarea corectă a vatei din interiorul hornului. 

Metode de prevenție:

  • Apelați la serviciile unor profesioniști pentru montarea coșului de fum și urmăriți îndeaproape instrucțiunile din manualul de utilizare;
  • Optați pentru produse calitative, certificate pentru coșurile de fum, atunci când achiziționați materialele pentru montajul hornului;
  • Cereți consultanță de la un profesionist pentru a vă oferi cele mai eficiente sfaturi de instalare și întreținere a coșului de fum, pentru a-i prelungi durata de viață și a vă bucura de eficiența acestuia în siguranță.

Atenție!

Tencuirea coșurilor de fum reprezintă una din condițiile de acordare a garanției, în cazul hornurilor de fum profesionale Kaminhorn.

Kaminhorn vă oferă o gamă de coșuri de fum profesionale, cu garanție de până la 30 de ani, certificate tehnice și de conformitate. Oferim consultață gratuită și manuale de montaj detaliate, alături de videoclipuri cu instrucțiuni. Livrăm gratuit și rapid coșurile de fum oriunde în țară. Verificați oferta noastră de hornuri profesionale pe siteul https://kaminhorn.ro.

Sperăm că informațiile prezentate în acest articol v-au fost de folos. Dacă aveți întrebări nu ezitați să ne contactați. Oferim consultanță gratuită clienților noștri. Mergeți la secțiunea de contact și adresați-ne o întrebare.

Aveți întrebări? Noi vă răspundem! Lăsați un comentariu mai jos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *